top of page

Ралица Аврамова

Талантлива художничка възражда славата на древно царско изкуство



Ралица Аврамова от Г. Оряховица е сред малкото творци у нас, които се занимават с глиптика – изкуството за гравиране на скъпоценни и полускъпоценни камъни, познато още от дълбока древност. Украсените камъни се използвали от техните притежатели като лични печати, накити и амулети и затова глиптиката е наричана още царско изкуство, тъй като е била привилегия само за аристокрацията.



Според техниката на изработка творбите на глиптиката са два вида – камеи (изпъкнало изображение) и инталии или геми (вдлъбнато изображение). В исторически план инталиите са предшественици на камеите. Изработвали се върху едноцветни камъни и се характеризирали с издълбано в тях изображение. В началото на III век пр.н.е. с развитието на занаята и усъвършенстването на техниката майсторите гравьори започнали да работят с многоцветни камъни, оформяйки изпъкнали релефни изображения, познати още като камеи.



Великотърновският художник проф. Стефан Лазаров, който почина наскоро, е основоположник на българската портретна глиптика, като самият той посвещава голяма част от живота си, за да преоткрие това рядко и трудно изкуство. Той е автор на книга, която е резултат на дългогодишните му творчески изследвания и практически опит в областта на глиптиката. Днес майсторите, които се занимават с нея, са изключително малко. Всеки от тях се учи на принципа проба – грешка, докато успее да открие тънкостите на този изключително прецизен занаят, разказва Ралица Аврамова. Нейната първа инталия е с лика на Христос върху оникс. Работата ѝ е забелязана от Милко Синилков от Варна, който е един от най-добрите майстори в областта на глиптиката. Той е и човекът, който ѝ дава съвети и насоки в работата. Макар Ралица да се занимава с глиптика от една година досега е създала десетки творби с различни образи – от ликовете на Афродита, Зевс и Хермес до Мадоната, св. Георги Победоносец, цар Симеон и др.

“Камъните се обработват наистина трудно, някои са по-крехки и рехави, а други са по-твърди и с плътна структура и съответно са по-благодатни за работа, като опушения кварц и ахата. Доста по-сложни за работа са полихромните камъни”, разказва Ралица. Върху някои от образите работи около ден или два, докато по-сложните изображения изискват значително повече време и усилия.




Първата стъпка е намирането на подходящ камък, след което започва оформянето, шлифоването и същинската работа. Някои от майсторите използват микроскоп, но Ралица работи само с увеличителни очила и с помощта на зъболекарски инструменти, гравирайки директно върху камъка, без да използва шаблони.


Весела БАЙЧЕВА

сн. личен архив

104 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page